Nokia E61i arvostelu - Pätevä viestitykki

nokia_e61i_arvostelu

Ostin pari viikkoa sitten pitkän matkapuhelinvertailun jälkeen uuden kännykän - Nokia E61i:n - nyt on aika antaa alustava tuomio.

Ulkonäkö, näppäimistö ja näyttö
Yleisesti ottaen olen ollut kännykkään hyvin tyytyväinen. Nokia E61i:n kuorta ei voi olla huomaamatta. Vankka alumiininen kuori ei natise ja vingu. Taustavalaistu QWERTY näppäimistö tekee tekstiviestien kirjoittamisesta yhtä juhlaa ja selainnäppäimen käyttö on sujuvaa.

2'8 tuuman näytöltä kelpaa selata nettiä ja lukea sähköposteja. Valmiustilan näyttö on selkeä ja pikakomentojen alle saa vaihdettua mieleisensä sovellukset.

Täyden QWERTY näppäimistön lisäksi etupaneelista löytyy Sähköpostinäppäin, uudesta sähköpostiviestistä ilmoittava LED-valo, One Touch -näppäimet, Navi -näppäin, virtakytkin, jota voidaan käyttää myös profiilinäppäimenä, yksilöitävä My Own -näppäin sekä puhelinmuistionäppäin. Kännykän kyljestä löytyy näppäimet äänenvoimakkuuden säätämiseen sekä ääninäppäin, jolla hallitset ääninauhuria, äänivalintoja sekä push-to-talk -ominaisuutta. Kuulokeaukko ei tunnu olevan koskaan korvan kohdalla, outoa muotoilua.

Tekstiviestit, sähköposti
Minulla on puhelimessa kolmen sähköpostitilin inboxit (2 pop ja 1 imap). Nokia hakee sovituin väliajoin emailin ja ilmoittaa uusista viesteistä värinällä ja LED valon välkkeellä. Nyt voin lähettää kuvia sekä multimediaviesteinä ja halvemmalla sähköpostilla.

Netistä ladatut sovellus ZIP:t ja pdf:t ovat avautuneet kännykässä suuremmitta vaivoitta. Voin tekstiviestittää, emailata ja lisäksi lähettää messenger -pikaviestejä tai soittaa ilmaisia internetpuheluita kiitos Symbian S60 alustan. Ennen välttelin kännykällä kirjoittamista nyt siihen ei kiinnitä enään edes huomiota.

Alusta, S60 3rd edition
Symbian S60 3rd edition on pelannut melko hyvin. Kännykkä on buuttautunut muutaman kerran muistin loppuessa kesken podcasteja ladatessa ja nettiä samaan aikaan selatessa. Todennäköisesti juuri muistista (60 Mt) johtuen sovellusten avautumista saa välillä odotella.

Nokia Podcasting on vain yksi S60 sovellus johon olen tyytyväinen muita on esim. avi leffoja pyörittävä DivX Player. Olen kuitenkin pettynyt Nokian unohtaessa mobiilibloggaajat täysin, toisin kuin Sony Ericsson jonka kännyköillä voi julkaista tekstiä suoraan Bloggeriin. Onneksi Nokiasta erillinen Shozu tarjoaa tähän mahdollisuuden (kunhan selvittää hässäkän Googlen kanssa).

Internet
Vaikka netin selaus onkin juhlaa suurelta näytöltä ja oikean netin näköisenä on Nokian selain ollut pienoinen pettymys. Ehkä se olen vain minä mutta kyllä nettiselaimessa kuuluu olla kunnon RSS tuki ja mahdollisuus käyttää online bookmarkkeja kuten del.icio.usta. Näihin puutteisiin keksitään uskoakseni kuitenkin nopeasti ratkaisu.

WLAN verkon haku pelaa hyvin ja verkkoa voi vaihtaa selaimessa lennosta. En tiedä mistä on johtunut mutta Opera Minin käyttö Nokia E61i:ssä on yhtä tervaa. Sivut lataavat ja lataavat.

Kamera
Nokia E61i:tä ei kannata ostaa kameran takia. Kuvanlaatu ei ole kummoinen. Minulla ei ole aiempaa kokemusta Nokian kamerakännyköistä mutta voin suositella sellaista tarvitsevalle Sonyn CyberShotteja.

Muuta
Olen käyttänyt kännykkää melko intensiivisesti. Normaalikäytössä (puhelut, tekstarit, email, netti) akku täytyy ladata parin päivän välein. Podcastien ym. lataus netistä syö virtapylvästä lähes silmissä ja laturia kannattaakin kuljettaa päivisin mukana.

Kalenterin käyttö kännykässä tai tietokoneessa on ollut minulle uusi hyödyllinen tuttavuus. Nyt näen yhdellä vilkaisulla milloin ja missä seuraava tapaaminen on. Nokia PC Suitella tai Bluetoothilla on ollut helppo siirtää tiedostoja kännykkään ja kuvia kännykästä tietokoneelle. Nokian hakutoimintoa olen tarvinnut tietokoneelta siirrettyjen sovellustidostojen etsimiseen. Vielä kun ehtisi tutustua loppuihin Toimisto kansion toimintoihin. En voi käsittää miksi Nokian täytyy pihdata näin hyvästä puhelimesta toinen kuuloke? Montako senttiä se olsi maksanut jos olisitte pistäneet kunnon kuulokkeet sinne pakettiin? Oheistuotevedätystä josta jää paha maku.

Lopullinen tuomio
Voin suositella lämpimästi Nokia E61i:tä kaikille jotka haluavat kirjoittamiseen ja netinselailuun sopivan hyvän QWERTY näppäimistöisen matkapuhelimen alle 500 eurolla. Tehokäyttäjien ja kärsimättömien kannattaa vielä säästää hetki ja ostaa suuremmalla vapaalla käyttömuistilla varustettu älypuhelin esim. Nokia E90.

Nokia E61i
Nokia E61i tukisivut
Nokia E61i Matkapuhelinfoorumissa
GSM Arenan Nokia E61i arvosteluTechnorati: , , , , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti