Tietokoneeni on huollossa minkä takia KännykkäLiittymässä on muutaman päivän julkaisutauko. Palataan pian asiaan.
Technorati: [matkapuhelimet], [kännykkä liittymä], [kännykkä]
[+/-] |
Tietokone huollossa |
Tietokoneeni on huollossa minkä takia KännykkäLiittymässä on muutaman päivän julkaisutauko. Palataan pian asiaan.
[+/-] |
Lataa ilmainen GPS -ohjelma kännykkään |
GPS -paikannus yleistyy matkapuhelimissa nopeasti. Nokian helmikuussa lanseeraama ilmainen Nokia Maps tai Smart2go oli merkkipaalu ilmaisohjelmarintamalla ja isku maksullisille Navigare ja TomTom navigointiohjelmille. Kännykkään löytyy muitakin ilmaisia GPS ohjelmia, kuten amAze ja Mobile GMaps.
Nokia Maps / Smart2Go
Ilmaiseen GPS -navigointiohjelma Smart2go:n on saatavilla ilmaiset kartat 150 maahan. Kartat voi ladata joko tietokoneella tai mobiilisti matkapuhelimella MapLoader -ohjelman avulla (hidas).
Mikäli matkapuhelimessa on ulkoinen GPS- paikannin tai integroitu GPS kuten Nokia N95:ssä Smart2go kertoo käyttäjän sijainnin gps-paikannuksen avulla. Navigointi -ohjelman Nokia Mapsista saa vasta lisämaksua vastaan. Demovideo Nokia Maps navigoinnista.
Navigointi -sovelluksia ei pidä sekoittaa kartta- ja paikkatieto -sovelluksiin. Nokia Maps on ilmaisena jälkimmäinen, ja voittaa vain täpärästi toisen ilmaisen reitinsuunnittelu-, kartta -sovelluksen - java-pohjaisen Google Maps Mobilen.
Nokian Smart2Go käyttökokemuksia matkapuhelinfoorumissa. Myös Mobiili- ja PDA-blogi testasi Nokia Mapsin ja bluetooth GPS:n. Usein kysyttyä smart2go:sta.
Mobile GMaps
Mobile GMaps on toinen ilmainen java sovellus, mutta toisin kuin Google Mapsiin, siihen ilmaiset kartat täytyy ladata netistä. Mobile Gmapsissa on GPS tuki, niin ulkoiselle GPS palikalle kuin kännykkään integroidulle GPS vastaanottimelle ja se toimii lähes kaikissa matkapuhelinmalleissa, jotka tukevat javaa.
Gmapsissa on lisäksi mahdollisuus kännykän nettipaikannukselle, joko salasanalliselle tai julkiselle. Kaveriporukat (/ avioparit) pysyvät perillä toistensa menoista. Vilkaise julkista internetpaikannuskarttaa. Lisätietoa tästä ilmaisesta matkapuhelin GPS -sovelluksesta GMaps Foorumissa.
amAze
Java kännyköihin soveltuva ilmainen GPS ohjelma amAze on ollut ladattavissa tammikuusta 2007 lähtien. aMaze on ensimmäinen ilmainen opastetietoa tarjoava ja navigointiin kykenevä GPS sovellus Java-puhelimille.
GPS -ohjelma toimii, sekä ulkoisen bluetooth GPS palikan että sisäisen GPS-tuen kanssa. Se tukee Nokian, Sony Ericssonin, Siemensin, Samsungin ja Motorolan java -kännyköitä. Amazen navigointi kartat kattavat lähes koko pohjoisen pallonpuoliskon - myös Suomen - sekä Etelä-Afrikan ja Australian.
Ohjelma tarjoaa paikkatiedon ja reitinvalinnanoptimoinnin lisäksi puheopastuksen haluttuun kohteeseen tarjoten tietoa paikallisista palveluista kuten huoltoasemista. Ohjelman käyttäjillä kannattaa olla kiinteähintainen dataliittymä käytössä, sillä amAze käyttää gprs:ä tai 3G -verkkoa.
Lisätietoa ja usein kysyttyä amAze GPS navigoinnista.
Lyhyt flashdemo amAzesta
Matkapuhelin GPS -paikannuksesta löytyy runsaasti vinkkejä ja kokemuksia matkapuhelinfoorumin GPS-paikannus -viestiketjusta.
[+/-] |
Helsingin ja Tampereen WLAN -alueet |
Helsingin WLAN alueet löytyvät yhdeltä kartalta. Tampereella ilmainen WLAN löytyy kirjastoista, jotka ovat muiden ilmaisten internetpisteiden kanssa kartalla.
[+/-] |
Tietokoneen kirjanmerkit sähköpostilla matkapuhelimeen |
Tiedämme parhaan tavan merkata kirjanmerkit matkapuhelimella ja kuinka selata niitä mobiilisti. Onnistuuko kotikoneen kirjanmerkkien katselu sitten matpuhelimella? Onnistuu.
Mene Firefox -internetselaimesi Bookmarks --> manage bookmarks --> File --> export... ja valitse kirjanmerkki-HTML-tiedoston tallennuspaikka.
Avaa Gmailisi ja lähetä itsellesi tuo äsken tallennettu bookmarks -tiedosto. Siirry matkapuhelimen selaimella tavalliseen Gmail:n, jostain syystä mobiili Gmail ei ymmärtänyt suurinta osaa html:stä, ja avaa lähettämäsi bookmarks -liitetiedosto. Kaikki kotikoneesi kirjanmerkit on listattu siistinä linkkilistana. Linkkiä klikkaamalla matkapuhelimesi selain aukaisee kyseisen internetsivun.
[+/-] |
Kuva - Nokia epäkunnossa, onneksi |
Irakissakin käytetään Nokian matkapuhelimia. Onneksi nekin menevät välillä epäkuntoon.
Vilkaise myös kuva kännykän tärkeimmästä ominaisuudesta ja sormiskeittausta kännykällä.
[+/-] |
Urheilu ja sää mobiilisti luetuimpia |
Eurooppalaisista matkapuhelimenomistajista noin 9 prosenttia ja amerikkalaisista noin 11 prosenttia etsii tietoa mobiili-internetistä. Eurooppalaiset ovat erityisen kiinnostuneita urheilu-uutisista, uutisista ja julkkisjuoruista matkapuhelinta käyttäessään. Amerikkalaiset haluavat tarkastaa kännykällä säätiedot, uutiset ja julkkisjuorut.
M:Metrics teki kyselytutkimuksen noin 40 miljoonalle eurooppalaiselle ja yhdysvaltalaiselle matkapuhelimen omistajalle heidän kolmen kuukauden matkapuhelimenkäytöstä. Tutkimuksessa ei otettu huomioon esim. soittoäänien, taustakuvien ja pelien lataamista, eikä mobiiliuhkapelejä.
Tutkimuksessa vertailtiin myös eri kansallisuuksien matkapuhelinkäyttäytymistä - mitä he kännykällään tekivät. Mielenkiintoista tietoa mobiilimarkkinoijille. Mitäköhän suomalaiset tekevät matkapuhelimillaan?
[+/-] |
Mobiili del.icio.us - selaa kirjanmerkkejä matkapuhelimella |
Nyt kun osaamme lisätä del.icio.us kirjanmerkit mobiilisti matkapuhelimella, kannattaa keksiä paras keino tarkastella omia kirjanmerkejä kännykällä.
Del.icio.usilla ei ole vielä jostain syystä mobiiliversiota. Tämän takia sivut aukeavat hitaammilla matkapuhelinliittymillä hitaasti ja sivujen sisältö saattaa olla sekava.
Mobilicio.us yhdistää del.icio.usin ja Google mobiilin tuottaen del.ico.us -kirjanmerkkisivustasi matkapuhelinystävällisen, kevyemmän mobiilinversion. Siirry kännykälläsi osoitteeseen http://mobilicio.us ja kirjaudu sisään del.icio.us tilillesi. Poista search filteristä mtag ja näet kaikki kirjanmerkkisi. mtag -tagi toimii oletus filtterinä jonka avulla voit nopeuttaa kirjanmerkkien selausta. Merkitse mobiilisti tarpeellisiin kirjanmerkkeihin mtag -tagi, niin sinun ei tarvitse kahlata kaikkia kirjanmerkkejä läpi löytääksesi tarvitsemasi.
Toinen vaihtoehto on käyttää Steve Rubelin mobiili del.icio.us urleja. Naputtele matkapuhelimenselaimeesi seuraavat url:it (korvaa username omallasi) tai palaa tälle sivulle matkapuhelimellasi ja käytä linkkejä, kun haluat nähdä:
Kirjanmerkit ja kuvaukset
http://del.icio.us/html/username/?extended=body&tags=no&rssbutton=no
Kirjanmerkit
http://del.icio.us/html/username/?tags=no&rssbutton=no
Kirjanmerkit ja tagit
http://del.icio.us/html/username/?&rssbutton=no
Sata kirjamerkkiä -näkymä
http://del.icio.us/html/username/?&rssbutton=no&count=100
Muista bookmarkata sivut tai joudut naputtelemaan url:it uudestaan (auts!). Mikäli vinkit olivat hyviä merkitse sivu del.icio.us tai blogispotti -suosikiksi alla olevilla napeilla.
[+/-] |
Matkapuhelin kirjanmerkit - käytä mobiilia del.icio.usia |
Matkapuhelimen selaimella ei ole yhtä helppoa merkata internetsivuja suosikiksi kuin koti -PC:llä. Kirjanmerkkien lisäys kyllä onnistuu, mutta sivuja hakuaisi mieluummin palata katsomaan PC:llä. Kysymys onkin, kuinka käyttää työmatkalla tehtyjä kirjanmerkkejä kotikoneella?
Sosiaaliset kirjanmerkkisivut toimivat niin matkapuhelimessa kuin tietokoneella. Voit tarkastella kirjanmerkkejäsi missä vain. Del.icio.us on näistä sivustoista suosituin. Kuinka sitten merkitä sivu kännykällä del.icio.us suosikiksi? Wapreviewella on hyvä kikka:
Luo itsellesi tili del.icio.usiin. Avaa kännykkäsi Opera Mini internetselain ja siirry osoitteeseen http://o.yeswap.com/.
Klikkaa Post to Del.icio.us -linkkiä ja näppäile # 7 (tai Valikko|Työkalut|Tallenna kirjanmerkki). Ennen kirjanmerkin tallentamista muuta kirjanmerkin nimi järkevämmäksi kuin Bookmarklet ja poista osoitteen alusta http://o.yeswap.com/?. Rastita Näytä aloitussivulla -laatikko ja tallenna kirjanmerkki.
Kun haluat lisätä matkapuhelimellasi internetsivun del.icio.us kirjanmerkkeihin paina # 2. Opera Minin kirjanmerkkisivu aukeaa. Valitse Lisää del.icio.us kirjanmerkki ja add to del.icio.us -sivu aukeaa. Sivusi otsikko ja url kentät ovat valmiiksi täytettyjä, lisää vain pari tagia ja paina save.
Nyt matkapuhelimen kirjanmerkki on sekä mobiilisti matkapuhelimella että kotitietokoneella tarkasteltavissa. Lue kuinka del.icio.us kirjanmerkkejä voi parhaiten selata matkapuhelimella.
[+/-] |
Morange - Mobiili Messenger ilmaiseksi matkapuhelimeen |
Kirjoitin viime viikolla sähköpostin jäämisestä MSN / Messenger -pikaviestien jalkoihin. Oli lähes pakko testata kuinka mobiili Messenger toimii. Testasin matkapuhelimessa Morangea ja keskityin sen messenger sovellukseen. Käytin ilmaista java -versiota. Morangenhan saa myös Windows mobiili -versiona. Mesenä käytin Windows Live Messengeriä. Mobiili Messengerin käyttö onnistuu Windowsin lisäksi ICQ, AOL, Google Talk, Yahoo Messenger ja QQ palveluilla.
Morange oli helppo asentaa ja yhteyden luominen sekä sisäänkirjautuminen MSN tilille sujuivat mutkitta. Morange löysi myös tililläni olevat yhteystiedot. Päävalikossa kannattaa säätää asetukset mieleisekseen, ennen Messengerin käytön aloittamista.
Aloitin keskustelun valitsemalla listasta yhteystiedon ja valikosta Open näpyttelin viestin ja painoin ok. Sain vastauksen - Messenger toimi. Muille käyttäjille Morage näytti tiedoissani tekstin "I'm using Morange".
Sovellus kaatui viestittelyn aikana kuitenkin kahdesti ja aina samalla komennolla, valitessa toimintoa matkapuhelimen keskipainikkeella. Pikakomentoja käytettäessä ongelmia ei ollut. Odottaessani kauemmin vastausta Morange oli kirjasi minut ulos Messenger -tililtäni.
Yhteistietoja voi joko selata tai hakea. Ystäville voi pikaviestien lisäksi lähettää sähköpostia. Moragesta löytyy emoticons -lista joita voi halutessaan lisätä pikaviesteihin. Sovelluksella voi lähettää jopa valokuvan jos käytössäsi on kamerakännykkää. Kuva täytyy tosin ottaa sovelluksen avulla ja heti. Valokuvakansiota ei voi selata.
Kamerankäyttö oli Morangen suurin puute. Morange on surkea käyttämään matkapuhelimen kameraa, vaikka kameraa kuinka testasi päävalikon asetuksissa, sovellus sohi kuvat pitkin seiniä. Se onnistui jopa zoomaamaan kameralla jossa ei ole zoomia!
Hyvää Morangen mobiili -Messenger sovelluksessa:
Yleisarvosanaksi Morangen ilmainen mobiili -Messenger sovellus saa kohtalainen. Morangen Mobiili Messengeriä voi käyttää jos on pakko mesettää tai todella tylsää.
Matkapuhelin Messenger on uusi sähköposti?
[+/-] |
Mobiili MySpace kännykässä |
Helios, amerikkalainen matkapuhelinoperaattori ja kännykkämerkki tarjoaa tutun MySpace kokemuksen mobiilisti MySpace Mobile 2.0:n avulla. Helioksen asiakkaat voivat lukea ja kirjoittaa viestejä MySpace -ystävilleen missä tahansa, lukea ja kirjoittaa MySpace blogeja matkapuhelimella, katsella kuvia ja muokata profiilia ja ystävälistaa.
Mobiili MySpacen käyttäjät voivat lisäksi julkaista kuvat suoraan kännykästä MySpaceen, jossa heillä on tavallista enemmän muistitilaa.
Suomalaiset MySpacelaiset voivat jäädä odottamaan mobiilisovelluksen rantautumista Eurooppaan. Sitä odotellessa käy katsomassa demovideo matkapuhelin MySpacesta.
[+/-] |
Pikalainavertailu - edullisimmat tekstiviestilainat tai pikavippi |
Pikavippi ja tekstarilaina ovat lainatyyppi jossa asiakkaalle lainataan pienehkö summa rahaa lyhyellä takjaisinmaksu ajalla ja korkealla korolla. Ala on ilmeisen tuottoisa sillä yleinen lainakustannus esimerkiksi sadan euron lainassa on 50 euroa. Alalle onkin ollut tunkua, varsinkin kun luotonanto ei ole luvanvaraista toimintaa.
Suomessa on kymmeniä pikavippiä tarjoavia yrityksiä, joista saa heti lainaa ilman vakuuksia. Lainanhakuvaihtoehtoina on useimmiten internet- tai tekstarilaina. Pikavippiala on ollut ajoittain ankaran arvostelun kohteena, joskus ehkä suottakin. Mitä mieltä sinä olet? Osallistu Kännykkä Liittymän tekstiviestilaina kyselyyn ja äänestä sivupalkin gallupissa.
Internet- ja tekstiviestilainan antajien todellinen vuosikorko vaihtelee suuresti, noin 20 prosentista yli 2200 prosenttiin! Pankkilainoissa vuosikorko jää reilusti alle kymmenen, euriboriin sidotut lainat ovat tällä hetkellä vuosikoroltaan reilu neljä prosenttia. Pikalaina haluaisi käyttää mielummin kokonaiskorkoa ja verrata maksettua korkoa lainan määrään.
Ennen lainan ottoa kannattaa Rahoitustarkastuksen neuvon mukaan harkita tarvitsetko todella pikalainaa. Pikalainat ovat niin kallita että lainan täytyy tulla välttämättömään tarpeeseen, kuten ruokaan tai lapsen lääkäriin. Pikavippiä ei siis kannata ottaa uutta kännykkää varten saati juhlimiseen tai lainojen maksuun.
Jos kuitenkin otat tekstarilainan selvitä mistä saat edullisimman lainan. Tähän käy avuksi pikavippivertailu ja pikalainat, joka tarjoaa tietoa lainanhakuprosessista. Voit laskea vuosikoron myös itse Taloussanomien pikavippilaskurilla. Tutustu myös lainanottajien kokemuksiin eri pikalainan tarjoajista. Varoittavia esimerkkejä voi lukea suomi24:n pikavippi keskustelusta.
Muista, että myös pikalaina on maksettava takaisin. Useimmat eivät tunnu tätä muistavan: "...Kotitalouksien velkaantuminen jatkui viime vuonna voimakkaana. Tilastokeskuksen torstaina julkistamien rahoitustilinpidon tietojen mukaan kotitaloudet ottivat lainaa yhdeksän miljardia euroa enemmän kuin lyhensivät vanhoja lainoja..."-Helsingin Sanomat
[+/-] |
Hallitse BitTorrent latauksia kännykällä |
uTorrent mUI:n avulla voit hallita uTorrent latauksiasi mobiilisti matkapuhelimen avulla. uTorrent ohjelman ollessa päällä tietokoneellasi suuntaa matkapuhelinselaimella osoitteeseen http://utorrentmui.com/ ja kirjaudu sisään mUI tunnuksillasi. Tarkemmat englanninkieliset ohjeet tunnustenhankkimiseen ja uTorrent mUI:n asentamiseen.
[+/-] |
iPhone syksyllä eurooppaan |
Engadget uutisoi iPhonen saapuvan euroopan matkapuhelinmarkkinoille ennen vuoden kolmannen neljänneksen loppua. Sivu veikkasi todennäköisiksi maahannousu maiksi Brittejä, Ranskaa ja Saksaa. Muu Eurooppa joutuu / saa odottaa iPhonea ensi vuoden puolelle.
iPhone on ollut niin suuren mediahuomion kohteena, että ihmiset alkavat kyllästyä kännykkään jo ennen kuin se on tullut Eurooppaan. Tämä sivu, jossa hehkutetaan Nokia E70 iPhonen kustannuksella, on hauska esimerkki yhdysvaltojen ilmapiiristä: iPhone is a piece of s**t and so is your face!
MadTV - iPhone (video)
[+/-] |
Löydä edulliset matkapuhelin liittymät ja operaattorit |
Matkapuhelinliittymiä alkaa olla jo sellainen määrä, että niitä on vaikea verrata keskenään. Seuraavien sivujen avulla se kuitenkin helpottuu.
Viestintävirasto tarjoaa tietoa edullista matkapuhelin liittymää ja operaattoria etsivälle. Virasto on julkaissut matkapuhelin liittymät - ostajan oppaan jossa käydään läpi kaikki mitä tulee huomioida kännykkä liittymää valitessa. Kytkykauppaa harkitsevan kannattaa tutustua myös 3G matkapuhelin kytkykauppaoppaaseen.
Matkapuhelin liittymä vertailu (pdf) on Viestintäviraston kolmen kuukauden välein kokoama kännykkä liittymä hintavertailu. Viestintävirastolla on hintavertailu myös data liittymistä.
Vertaa.fi on tehnyt matkapuhelin liittymä vertailun vielä helpommaksi. GSM matkapuhelinliittymä vertailussa kirjoitetaan kuukausittainen puheminuuttien määrä, tekstiviestien määrä jne. (vanhasta liittymälaskusta voi luntata tiedot). Mikäli haluaa verrata vain laskutusliittymiä tai puhepakettiliittymiä on sekin mahdollista. Klikataan vertaa ja matkapuhelin liittymät listautuvat halvimmasta kalleimpaan. Operaattorit ja liittymät on kuvattu vasemmalla ja kuukausihinta oikealla.
Mikäli luit Viestintäviraston oppaat niin tiedät, että hinta ei ole matkapuhelin operaattoria valitessa ainoa huomioon otettava asia. Mikään ei ole ikävämpää kuin kahden tunnin jono operaattorin asiakaspalvelussa kun haluat kysyä miksi heidän matkapuhelin palvelunsa on epäkunnossa.
GSM.fi lupaa että sivuilta löytyy edullisin liittymä. GSM esittelee Soneran, Elisan, Kolumbuksen ja Saunalahden liittymät ja on jaotellut eri vaihtoehdot käyttäjäryhmittän: peruskäyttäjä, tekstailija, vapaa-ajan puhuja, suurkäyttäjä ja tiedonsiirtopalvelut. Myös GSM.fi:ssä on liittymä vertailu mutta ei yhtä toimiva kuin vertaa.fi:ssä.
Lue kuinka edullinen matkapuhelin löytyy hintavertailun avulla.
[+/-] |
Ilmaisia soittoääniä Nokian, Sony Ericssonin ja Motorolan kännykkään |
Mobile9 on täynä ilmaisia soittoääniä kännykkään. Kännykkä mallit joihin soittoääniä löytyy kattavat Nokian, Sony Ericssonin ja Motorolan matkapuhelimet.
Kännykän soittoäänet on jaoteltu tyypeittäin (midi soittoäänet, mp3 soittoäänet, aidot soittoäänet...) ja musiikkityyleittäin (rock, hip hop...). Lisäksi soittoääniä voi hakea hakusanalla ja lajitella esim. uudet ensin tai suosituimmat ensin.
Lataa ilmainen soittoääni klikkaamalla luettelon kuvaketta jolloin saat näkyville tarkemmat tiedot soittoäänestä esim. Rihanna Umbrella mp3 -soittoääni ja sen jälkeen download to PC, joka aukaisee uuden ikkunan. Odota muutama sekuntti ja lataus käynnistyy. Mobiililataus on myös mahdollista. Voit ladata 20 soittoääntä, kännykkä logoa tai taustakuvaa päivässä ilman rekisteröitymistarvetta.
Mikäli haluat lataa samalta sivulta myös kännykkä logo, kännykän taustakuva, teemat, videot, sovellukset, kännykkäpelit, screensaver ja flashit.
Mobile9 - lataa soittoäänet kännykkään
Lisää ilmaisia soittoääniä matkapuhelimiin
[+/-] |
Nokia osti Twangon |
Nokia osti tiistaina Twangon, video- kuva- ja audiojakelusivuston. Microsoft veteraanit perustivat Twangon vuonna 2004.
Twango eroaa muista mediatiedostosivustoista juuri monipuolisuutensa vuoksi. Samoilla sivuilla voi jakaa videoita, kuvia ja audiotiedostoja. Nokia on todennäköisesti kiinnostunut kehittämään mobiiliTwangoa.
[+/-] |
Tekstiviestejä - vitsejä, runoja, rakkautta... |
Tekstiviesti on 15 -vuotias. Acision lähetti ensimmäisen tekstiviestin vuonna 1992. Tuntuu kuin siitä olisi kulunut kauemmin, tekstiviestit ovat niin luonnollinen osa kommunikointia. Suomalaiset lähettävät miljardeja tekstiviestejä vuosittain (vuonna 2005, 2,8 mrd).
Tekstiviestit ovat treenanneet suomalaisten peukalot ja aivonystyrät huippuvireeseen. Kuinka saada kaikki sanottava peukaloitua 160 merkkiin? Helposti, tätä todistavat nämä 7 tekstiviestisivua joille on kerätty hauskoja ja ilmaisia tekstiviestejä. Käy poimimassa omasi ja naurata ystävääsi.
[+/-] |
Etsi ja lataa Googlella ilmaisia matkapuhelinvideoita |
Miksi maksaa kännykkävideoista kun netti on niitä täynnä? Googlella voit etsiä ja ladata ilmaisia matkapuhelinvideoita (3gp -tiedostoja) joita voi käyttää vaikkapa ilmaisina soittoääninä.
Naputa Googlen hakukenttään -inurl:htm -inurl:html -inurl:asp intitle:"index of" 3gp ja saat näkyviin kaikki Googlen indeksoimat avoimet 3gp tiedostot.
Mikäli haluat vaikka rock aiheisia kännykkävideoita käytä hakusanoina filetype:3gp inurl:3gp rock
Voit ladata tiedostot suoraan Googlesta painamalla oikeata hiirennäppäintä ja "save link as...".
Lue mitä muuta voit ladata kännykkään
[+/-] |
Video - Transformers matkapuhelin Nokia N93i |
Nokia sijoitti mainoksen Transformers elokuvaan. Nokian N93i matkapuhelin muuttuu pirulliseksi pikku robotiksi. Nokia on huhujen mukaan julkaisemassa erityisen Nokia N93i Transformers editionin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.
[+/-] |
Kännykkämesetys on uusi sähköposti? |
Nuorissa on tulevaisuus. Tätä on vaikea kieltää ja miksi pitäisikään, mutta onko nuorten yleisesti käyttämät pikaviestit - Instant messaging (IM), tai mesetys tulevaisuutta myös meille vähemmän nuorille?
Nuoret käyttävät nykyään sähköpostia kirjoittaessaan aikuisille. Keskenään he käyttävät tekstiviestejä, meseä ja nettifoorumeja ja yhteisöjä kuten Myspacea.
Euroopan ja Suomen yleisin Instant messaging sovellus on MSN / Windows Live messenger, jota voi käyttää DNAn, Soneran ja Elisan verkoissa mobiilimesenä kännykässä.
Messengeriä voi käyttää myös muiden operaattoreiden verkoissa joko symbian tai java -sovellusten avulla, kuten Tero Lehto mainitsi tietokone- ja mobiili- ja PDA-blogeissa. Kännykkämeseä (MIM) voi käyttää muunmuassa näiden matkapuhelinsovellusten avulla: ilmainen Fring (symbian, windows pikaviesti), Getjarin suosituin messenger -sovellus ilmainen Morange (Java, Windows Mobile) ja maksullinen IM+. Myös ilmaissovellusten verkonkäyttö maksaa.
Lue lisää matkapuhelinmesetyksestä:
[+/-] |
Katso youtube -videoita matkapuhelimella |
Youtube videoita voi katsoa matkapuhelimella. Suunnista kännykän internetselaimella osoitteeseen http://m.youtube.com/ ja aloita katselu.
Mikäli puhelimessasi on streaming video / suoratoistettavien videoiden tuki (RTSP/3GP, H263/AMR) avautuu valitsemasi video matkapuhelimesi mediasoittimessa.
Muista että videoiden katselu kuluttaa paljon kilotavuja ja voi aiheuttaa yllätyksiä liittymälaskuissa.
Youtube videot matkapuhelimeen
[+/-] |
Nokia N95 - Nokian lippulaiva |
Nokia N95 on suomen markkinoille vuonna 2007 tullut 3G-älypuhelin. Nokia N95 painaa vain kolmanneksen perusmatkapuhelinta enemmän (120g) mutta toimii puhelimen lisäksi tietokoneena, kamerana mediasoittimena, digikamerana ja videokamerana.
Tässä paljon puhutussa ja suositussa kännykämallissa on 5-megapikselin kamera ja sillä voi lisäksi kuvata VGA-tasoista MPEG-4 videota. N95:ssä on monista kännyköistä puuttuva salamavalo. Matkapuhelimessa on Real Player mediasoitin jolla voi katsella ladattuja, suoratoistettavia tai tallennettuja videotiedostoja koko näytön suuruisina ja stereokuulokeliitännän ansiosta voit nauttia hyvälaatuisista äänistä.
Monet N95:n käyttäjät kokevat omistavansa ensimmäisen taskutietokoneen. Internetin ja sähköpostin käyttö on sujuvaa 3G yhteyden avulla. HSDPA yhteyskäytäntö nopeuttaa tietoliikennettä entisestään. Verkosta matkapuhelimeen päin voidaan saavuttaa 3,6 Mbit/s nopeus, Suomessa kuitenkin "vain" 2 Mbit/s Elisan ja Soneran verkossa. Nokia N95 on tehokas havaitsemaan langattomia verkkoja mikä on tervetullut ominaisuus kaikille kännykkäliittymälaskuja kauhistelleille.
Nokia N95 mallissa on kahteen suuntaan liikkuva liukukansi. Voit käyttää joko numeronäppäimiä tai mediasoitinta. Hieman muovisen tuntuisten kuorien alta löytyy edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi S60 3.1 käyttöliittymä (symbian), kännykän sisäänrakennettu GPS-vastaanotin, langaton WLAN-tuki, langaton Bluetooth v.2.0 -teknologia, FM-stereoradio, 160 Mt muistia ja muistikorttipaikka 2Gt microSD-muistikortille ja USB 2.0 -tuki Mini USB -liitännän kautta. Yhteystietojen ja kalenterin synkronointia yhteensopivan tietokoneen kanssa on pidetty nopeana ja tavallista parempana.
Kännykän huonoina puolina voidaan pitää taskussa avautuvaa liukukantta, halvan tuntuisia kuoria ja korkeaa hintaa. Nokia N95 kannattaakin hankkia edullisen tarjous dataliittymäpaketin yhteydessä.
Lue ja katsele lisää Nokian N95 mallista:
Nokia N95 matkapuhelinvertailussa
Nokia N95 tuoteseloste
Nokia N95 edullisesti
Nokia N95 arvostelu
Nokia N95 arvosteluvideo
Nokia N95 GPS demovideo
[+/-] |
Seuraa suosikki blogejasi kännykällä |
seuraa blogilistan suosikki blogejasi mobiili-internetillä kännykälläsi. Löydät matkapuhelimille suunnitellun palvelun osoitteesta http://blogilista.paw.nu/
[+/-] |
Ota PC mukaan matkapuhelimessasi |
Mojopac sovellus mahdollistaa henkilökohtaisen PC:n kuljettamisen taskussa. Voit tallentaa PC ohelmasi mille tahansa kovalevylle, verkkomuitille tai USB-muistille, kuten matkapuhelimesi muistikortille.
Kaikki tietävät tunteen kun vieraalta tietokoneeltaei tunnu löytyvän niitä tärkeimpiä ohjelmia tutuista paikoista. Nyt voit, vaikkapa matkalla, liittää kännykkäsi internetkahvilan tai tietokoneeseen, kirjautua Mojopaciin ja saat hetkessä tutun desktoppisi ruudulle. Mojopac on sinun tietokoneesi (sovellukset, asetukset, tiedostot), se vain käyttää vieraan tietokoneen resursseja (näyttö, prosessoria...).
Mojopac ei vaikuta tietokoneeseen eikä vieras tietokone vaikuta mojopaciisi. Lisäksi Mojopac lupaa yksityisyydensuojan, Mojopacin tietoja ei jää tietokoneelle.
Lataa ja asenna Mojopac matkapuhelimeesi tai iPodiisi. Asenna tämän jälkeen lempiohjelmasi Mojopaciin.
Lisäohjeita asentamisesta antavat Lifehacker ja Everything USB.
[+/-] |
Muuta kännykkä skanneriksi |
Nämä matkapuhelinsoftat ovat tuttuja vanhoista agenttielokuvista. Muistathan, vakooja räpsii pienellä kameralla kuvia salaisista asiakirjoista.
Kännykät ovat nykyään yhtä pieniä kuin nuo vanhat agenttikamerat ja uudet matkapuhelinsovellukset ovat tehneet asiakirjojen tallentamisen vielä helpommaksi.
Qipitin avulla voit muuttaa asiakirjoista, muistiinpanoista, käyntikorteista ym. kamerakännykällä otetut kuvat PDF-tiedostoiksi ja tallentaa tai lähettää ne emaililla tai faksilla eteenpäin. Esimerkkejä ja lisätietoa Qipit-Blogissa.
ScanR mahdollistaa dokumenttien tallentamisen kamerakännykän avulla. Hyvä laatuisista kuvista / skannauksista kopioidaan teksti, joka lähetetään tiedostona sähköpostiisi. ScanR löytyy java ja Symbian sovelluksina. Lisätietoa ScanR:sta.
[+/-] |
Pelaa World of Warcraftia kännykällä |
Voit pelata World of Warcraftia myös kännykäälläsi. Matkapuhelimesta tulee löytyä Java J2ME tuki. Ohjeet pelin asennukseen löytyvät täältä: pelaa WoW:a matkapuhelimella.
[+/-] |
Suomessa Länsi-Euroopan halvimmat puhelut |
Hintakorivertailun tuloksia maaliskuulta 2007:
"...Suomessa on edelleen Länsi-Euroopan edullisimmat GSM-matkapuheluiden hinnat. Myös kolmannen sukupolven eli 3G-puhelimien palvelut ovat Suomessa edullisia.
Suomen ja 17 muun maan GSM-puheluhintoja verrattiin liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä tutkimuksessa maaliskuussa 2007. Mukana vertailussa olivat EU:n 15 vanhaa jäsenmaata sekä Islanti, Norja ja Sveitsi.
GSM-puheluiden hinnat pysyivät Euroopassa pääosin viime vuoden tasolla. Hinnat laskivat eniten Alankomaissa ja Luxemburgissa ja nousivat selvimmin Suomessa ja Espanjassa. Suomessa hinnat nousivat eniten, noin 12 prosenttia, lähinnä puhelujen aloitusmaksujen vuoksi...
...Edullisimmat 3G-hintakorit olivat Saksassa (68,5 euroa), Suomessa (69,3 euroa) ja Italiassa (74,0 euroa). Selvästi kallein kori oli Belgiassa (205,5 euroa)."
Lue koko matkapuheluhinnat -tiedote
[+/-] |
Lataa ilmainen Google Maps kännykkään |
Käy lataamassa ilmainen Google Maps java-sovellus matkapuhelimeesi. Saat nämä ominaisuudet kädenulottuvillesi:
Tarkat ajo-ohjeet — Aiotpa kävellä tai ajaa, näet reitin kartalla ja tarkat kulkuohjeet.
Yhdistetyt hakutulokset — Paikallisten yritysten sijainti- ja yhteystiedot näkyvät kaikki yhdessä paikassa, karttaan integroituna.
Helposti siirreltävät kartat — Voit lähentää tai loitontaa vuorovaikutteisia karttoja. Saat käsityksen sijainnista liikkumalla haluamaasi suuntaan.
Satelliittikuvat — Näe haluamasi paikka lintuperspektiivistä.
Lataa ilmainen Google Maps kännykkääsi
[+/-] |
Shozu - lähetä kuvat ja videot nettiin - ilmainen kännykkäsovellus |
Shozulla pystyy jakamaan kuvia ja videoita matkapuhelimesta internetsivuille yhdellä painalluksella. Tällä hetkellä tämä onnistuu yli 20 internetsivulle kuten Bloggeriin, Flickriin ja Youtubeen.
Shozu on java-pohjainen ilmainen matkapuhelin sovellus. Luo Shozu-tili ja saat tekstiviestillä linkin josta voit ladata sovelluksen. Tallenna esimerkiksi kännykkäsi muistikortille. Avaa ja asenna Shozu ohjeiden mukaan. Käy tarkastamassa käyttäjätunnuksesi More --> Settings --> Account details ja kirjaudu näillä Shozuun. Käy lisäämässä haluamasi palvelut Share-it välilehdellä.
Kun olet lisännyt haluamasi palvelut päivitä matkapuhelimesi sovellus More --> Settings --> Transfer Status --> More --> Check for updates ja odota päivitystä.
Nyt voit alkaa lataamaan kuviasi nettiin! Lisäohjeita löytyy Erkalta ja Shozu forumista
Latasin alla olevan kuvan Flickriin Shozulla. Fallkullan peltojen takana siintää Tapanilan kerrostalot.
[+/-] |
Kierrätä käytetty kännykkä |
Mikäli vanha käytetty kännykkäsi ei kelpaa myytäväksi uudelle omistajalle kierrätä kännykkäsi. Plazan mukaan:
"Jopa 80 % kännykästä voidaan kierrättää. Kierrätys ja energiavarojen järkevä käyttö hidastaa ilmastonmuutosta. Kun matkapuhelin pistetään kierrätykseen, säästetään luonnonvaroja. Noin 65-80 % matkapuhelimen materiaalisisällöstä voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen. Lisäksi kierrättäjät ottavat talteen puhelimen energiasisällön käyttämällä muoveja polttoaineena. Tämä voi nostaa talteenottoasteen jopa 90 %:iin.
Akuista saadaan kobolttia, nikkeliä, kuparia, kromia, rautaa ja alumiinia, joita voidaan käyttää esimerkiksi uusien akkujen, ruostumattoman teräksen ja kaiuttimien valmistamiseen. Kännykän piirilevyistä, nestekidenäytöistä ja kameroista voidaan ottaa talteen kultaa, hopeaa, palladiumia, kuparia, tinaa, lyijyä, nikkeliä ja muita metalleja. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi elektroniikkatuotteissa ja koruissa sekä lääketieteellisissä tuotteissa.
Kierrätyksen avulla voidaan myös varmistaa, että haitalliset aineet hyvin vanhoista laitteista hävitetään asianmukaisesti."
Voit tukea UFF:n kehitysyhteistyötä lahjoittamalla käytetyn kännykän projektityöntekijöiden käyttöön tai tukea Itämeren suojelua tilaamalla Saunalahdelta kännykän kierrätyskirjekuoren. Saunalahti lahjoittaa jokaista kierrätettyä kännykkää kohti 2 euroa Itämeren suojeluun.
Pääkaupunkiseudulla matkapuhelimia vastaanottaa Kyläsaaren kierrätyskeskus, Konalan ja Kivikon Sorttiasemat, Tampereella Nekalan hyötyjätekeskus ja Tarastejärven jätteenkäsittelykeskus, Turussa Turun ekotori, ekopaja ja Topinojan jäteasema.
Muista formatoida kännykkäsi ennen sen kierrätystä, jotta uusi omistaja ei pääse käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi. Ohjeita kännykän formatointiin.
[+/-] |
Myy käytetty matkapuhelin |
Nyt kun olet käynyt matkapuhelin vertailussa ja kännyköiden hintavertailussa ja ostanut uuden matkapuhelimen on aika miettiä mihin laittaa käytetty matkapuhelin.
Mikäli käytetty kännykkäsi on hyvä kuntaoinen ja uskot, että siitä olisi vielä iloa uudelle omistajalle (ja että saat siitä vielä rahaa), kanntattaa matkapuhelin myydä eteenpäin. Hyviä kauppapaikkoja ovat Internethuutokaupat ja osta ja Myy-ilmoitussivustot.
Internethuutokauppa Huuto.net, jossa oli tätä kirjoitettaessa myynnissä yli tuhat käytettyä kännykkää. Ulkomaalainen vaihtoehto on ebay.
Myynti-ilmoituksia voit jättää Keltaiseen Pörssiin tai Suomi24:n torille.
Ennenkuin myyt kännykkäsi muista formatoida puhelin jotta uusi omistaja ei pääse käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi. Ohjeita matkapuhelimen formatointiin: Tossing your cell phone? Protect your data, Old Phones Spill Secrets. ja tietojenpoistokoodit eri kännykkämerkeille ja malleille.
Mikäli käytetty puhelimesi on rikki tai arvoton, se kannattaa kierrättää.
[+/-] |
Web 3.0 - mobiili GPS internet? |
TechConsumer arvelee internetkehityksen seuraavan "suuren jutun" - web3.0:n olevan internetin ja gps-paikannuksen yhdistyminen niin, että tieto on käytettävissä mobiililaitteilla kuten matkapuhelimilla.
Web 2.0 tarkoittaa internetkehitystä jonka pääosassa ovat olleet sosiaaliset internet sivustot kuten Digg, del.icio.us tai vaikkapa suomalainen Blogispotti. Käyttäjät luovat sivujen sisällön.
TechConsumer visioi, että tulevaisuudessa internetistä löytää tiedon paikkaan perustuen, eikä hakusanoihin kuten nykyään. Rautatientorilla avaisit kännykkäsi internetselaimen joka tietäisi gps-toiminnon avulla sijaintisi ja osaisi tarjota tälle paikalle olennaisia sivuja. Web2.0 ja 3.0 yhdistyisivät kun paikkakohtaiset sivustot olisivat käyttäjien linkittämät. Mitä useampi olisi linkittänyt VR:n aikataulut sitä helpompi se olisi löytää. Toinen idea olisi yhdistää hakusanat ja gps. Kännykkä hälyttäisi lähestyessäsi palvelua joka vastaa hakusanojasi esim. "terassi siideri 4 euroa".
TechConsumer: The Next Big Thing: Why Web 2.0 Isn’t Enough
DigiToday uutisoi tänään Nokian olevan tiukasti mukana tässä paikkatietokehityksessä, Nokia nopeuttaa N95:n paikannusta
[+/-] |
Hyödyllisiä PDA linkkejä |
Tero Lehto on on kerännyt PDA-linkit-sivulle hyödyllisiä internetlinkkejä matkapuhelin surffaajille. Sivut ovat kevyempiä kuin tietokeelta lukemiseen tarkoitetut sivustot. Tämän vuoksi ne avautuvat kännykällä muita sivuja nopeammin.
Muutama esimerkki:
[+/-] |
Lataa ilmaiset Sony Ericsson teemat, taustakuvat, näytönsäästäjät ja soittoäänet |
Lasyk tarjoaa Sony Ericsson matkapuhelimien omistajille ilmaisia herkkuja. Sony Ericsson K, W, Z, V, S, T ja DFJ sarjojen matkapuhelimiin on tarjolla teemoja, taustakuvia, näytönsäästäjiä ja soittoääniä.
Muutama Sony Ericsson k550i mallin teemaesimerkki:
Käy lataamassa teemat, taustakuvat ja soittoäänet ilmaiseksi.
[+/-] |
Wikipedia kännykkään |
Wapedian tarkoituksena on tuoda Wikipedian sisältö matkapuhelimiin ja kämmentietokoneisiin. Se tarjoaa viimeisimmän version jokaisesta artikkelista. Tämä yhdistelmä tarjoaa nopean palvelun ja ajantasaiset artikkelit samalla kuormittaen Wikipedian palvelimia mahdollisimman vähän.
Wapediassa pitkät sivut jaetaan pienempiin osiin, jotka paremmin mahtuvat matkapuhelimen pieneen näyttöön, kuvia pienennetään paremmin matkapuhelimien näyttöjen resoluutiolle sopiviksi ja oma nopea hakupalvelu, joka ei käytä Wikipedian palvelimia.
Alkuperäistä Wikipediaa voi toki myös käyttää matkapuhelimissa osoite on http://wikipedia.7val.com/ tai lataa ilmainen Opera Mini selain matkapuhelimeesi, Wikipedia löytyy heti aloitussivulta.
Wapedia
[+/-] |
Mobiili Internet - Nopea Opera Mini internetselain |
Vaihtamalla matkapuhelimesi oletusinternetselaimen Opera Miniin netin selaus nopeutuu. Opera Mini on ilmainen Java-pohjainen sovellus, jonka saat ladattua siirtymällä kännykkäselaimella osoitteeseen operamini.com ja painamalla lataa Opera Mini.
Omassa matkapuhelimessani ladatut sovellukset tallentuvat sovellukset-kansioon, josta käsin Operan saa käyttöön.
Operan aloitus sivulta löytyy osoiterivi, Yahoo search, Wikipedia search, Dictionary.com search, IMDb search, Kirjanmerkit ja Sivuhistoria. Eri hakusivuja pystyy lisäämään Operan listasta.
RSS-syötteiden hallintakin on helpompaa kuin useissa oletus mobiiliselaimissa, jotka tarjoavat esim. Google Reader syötettä ainoana vaihtoehtona. Opera Minissä voit tilata juuri sen syötteen kuin sivulla on tarjota.
Muita Opera Minin ominaisuuksia:
[+/-] |
Kännykkähistoria kuvina |
Matkapuhelimet ovat kehittyneet aikalailla vuonna 1982 lanseeratuista Motorola DynaTAC 8000X:stä ja Nokia Mobira Senatorista nykyisiin älypuhelimiin. Arvaatko mikä kännykkä on tämän kuvasarjan viimeisenä?
Matkapuhelinten historia kuvina
[+/-] |
3G Matkapuhelinliitymävertailu |
Vertaa.fi:ssä onnistuu puhelinten hintavertailun lisäksi 3G liittymien vertailu.
3G-liittymät ja puhelimet on pakettiliittymälaskuri. Se laskee sinulle edullisimman 3G-pakettiliittymän (liittymä + puhelin). Valitse puhelin ja arvioi kuukausittainen puhelujen pituus sekä tekstiviestien määrä. Palvelu vertailee tietojen perusteella 3G-pakettiliittymiä ja järjestää ne halvimmasta kalleimpaan.
Tulokset on mahdollista saada eriteltynä kuukausimaksuosuuksien ja lisäpalveluiden tarkkuudella. Sivustolla on lisäksi linkit tämän hetkisiin 3G-pakettiliittymätarjouksiin.
3G-liittymät ja puhelimet vertailu
[+/-] |
Opas - Tee ilmaiset mp3 soittoäänet |
Miksi turhaan maksaa soittoäänistä ja käyttää aikaa sen oikean sävelen etsimiseen? Voit tehdä itse helposti ja ennenkaikkea ilmaiseksi mp3 soittoääniä lempikappaleistasi.
Tarvitset mp3 kännykän, keinon siirtää mp3-tiedosto tietokoneelta matkapuhelimeen (bluetooth, kaapeli, email) ja ilmaisen audiomikseriohjelman kuten Audacityn.
Yksinkertaisuudessaan mp3 soittoäänen luominen menee näin:
1. Lataa ja asenna Audacity. Lataa LAME mediapakkauskirjasto ja tallenna se jonnekin pysyvästi.
2. Avaa Audacity ja asenna LAME. Muokkaa --> asetukset--> tiedostomuodot välilehdellä "mp3-vientiasetukset" kohdassa paina Etsi kirjasto ja etsi lataamasi LAME-tiedosto. Paina OK.
3. Kopioi lempikappaleesi johonkin toiseen kansioon kuin missä muut musiikkitiedostosi ovat. Avaa kappale Audacityssa; Projekti --> tuo audiotiedosto.
4. Etsi kappaleesta 20 sekunnin pätkä jonka haluat soittoääneksi. Valitse tämä alue valintatyökalulla (Ison i-kirjaimen näköinen symboli) vetämällä.
5. Valitse Muokkaa-valikosta rajaus. Nyt sinulla on oma ilmainen mp3-soittoääni!
6. Mikäli haluat voit kokeilla erilaisia ääniefektejä Efekti-valikosta. Häivytys sisään efekti on hyvä tapa välttää soittoäänen säikyttely. Valitse esi. äänesi ensimmäiset 5 sekunttia ja valitse tämä efekti niin soittoääni voimistuu hitaasti. Kokeile rohkeasti (Muokkaa valikosta löytyy perutoiminto.).
7. Kun olet tyytyväinen valitse Tiedosto-valikosta "vie mp3-tiedostoon..." ja tallenna esim nimellä soittoääni1.mp3.
8. Siirrä soittoääni1.mp3 tiedosto tietokoneelta puhelimeesi ja aseta soittoääneksi. Ota huomioon muut ihmiset soittoääniä valitessasi.
Käy lukemassa myös: Kuinka katsella Youtube -videoita matkapuhelimella, Kuinka voit lähettää kuvia ja videoita kännykällä nettiin ja Mistä saat Googlen sateliittikuvat matkapuhelimeen.
Lähteet:
Lifehacker - Make a ringtone from any MP3
Wired - Stop Paying for Ring Tones
Eka Bini - Podcasting alkeet
[+/-] |
Ostajan opas - matkapuhelin ominaisuudet |
Kuinka löytää juuri oikea, sinulle sopiva kännykkä? Valikoima on nykyään niin laaja ja ominaisuuksia niin paljon, että tavalliseen perusmatkapuhelieen tottunut menee helposti pyörälle päästään. PC World- lehden matkapuhelimenostajan opas helpottaa valinnan tekoa. Linkkien takaa löytyy lisätietoa.
Matkapuhelimen pääominaisuuksia:
Matkapuhelinstandardi
GSM on maailman yleisin langattoman yhteyden matkapuhelinstandardi. GSM:n käyttäjät voivat käyttää omaa puhelintaan likimain jokaisessa maailman maassa. GSM-verkon laajennuksia ovat:
Ulkonäkö
Matkapuhelimia löytyy perinteisinä kapuloina, liukukuorisina, simpukkamallisina, swivelmallisina... Minkä tahansa mallin valitsetkin, tarkasta että kännykkää on helppo käsitellä yhdellä kädellä, pitää korvalla olkapään avulla ja että soittajan nimi on näkyvissä ennen vastaamista.
Kännykän koko
Matkapuhelimet ovat kannettavia ja pieniä. Liian pientä on hankala käsitellä ja suurempaa 3G puhelinta vaikea saada taskuun.
Matkapuhelin akun kesto
Yllättävän moni unohtaa tarkastaa enenn puhelimen ostamista kännykän akun keston. On ikävä huomata, että akkua täytyy ladata joka päivä.
Näyttö
Tekstiviestien lähettäjät, langattoman internetin selaajat ja sähköpostinlähettäjät arvostavat suurta näyttöä. Näytölle tulisi mahtua vähintään kuusi riviä tekstiä. Eräissä malleissa tekstin kokoa voi säädellä.
Näppäimistö
Mikäli tarvitset käyttöohjeita matkapuhelimen toimintojen selvittämiseksi, valitse toinen malli. Näppäimistön ja valikoiden tulisi olla selkeitä ja helppokäyttöisiä. Näppäinten tulisi olla herkkiä kosketukselle. Kirjoituskonetyyppinen Qwerty- näppäimistö on hyvä sähköpostien kirjoittamiseen.
Langaton tiedonsiirto
Monissa kännyköissä on valmiudet käyttää sähköpostia, internetiä tai ladata taustakuvia tai soittoääniä langattomasti. Toiminnot edellyttävät kuitenkin tarkoitukseen soveltuvaa matkapuhelinliittymää.
Kamera
Pikseleitä tulisi olla vähintään 2 miljoonaa (2 Megapikseliä), jotta kuvia kestää katsella myös painettuina. Linssinsuojus estää naarmuuntumisen ja lisää kameran käyttöikää. Kamerakännykän etuna tavalliseen digikameraan on sen ainainen mukana olo. Kamerakännykkää voi parhaiten hyödyntää yllättävissä "Kodak-momenteissa" jos kameraa voi käyttää nopeasti esim. avaamalla linssinsuojus. Automaattitarkennus parantaa myös käytettävyyttä. Uusimmissa 3G puhelimissa on 5 Megapikselin kamerat.
Videokamera
Pääominaisuus käyttäjille jotka haluavat tallentaa lyhyitä videotiedostoja hienoista ja hauskoista hetkistä.
Mediasoitin ja videotoistin
Mikäli matkapuhelimesta löytyy mp3 soitin ei erillistä soitinta tarvitse kantaa mukanaan. Kännyköissä saattaa olla myös kaiutin musiikinkuunteluun. Videokamerakännyköissä tulisi olla videotoistin jolla videoita voi katsella. Tarkasta että kännykkä tukee päämediatiedostoja musiikille ja videolle.
Muistikorttipaikka
Muistikorttipaikka lisämuistille on ehdoton pääominaisuus kamera- /videokamera- ja sähköpostikännyköissä.
Multimediaviestit
Toiminnon avulla voit lähettää kuvia, videota tai musiikkia ystävillesi. Vaatii liittymän tuen toimiakseen.
Ladattavat moniääniset/mp3 soittoäänet
Ei kuulu pääominaisuuksiin, mutta jotkut tuntuvat arvostavan.
Radio
Oiva kumppani työmatkoilla.
Älypuhelimilla voi lisäksi navigoida ja etsiä julkisen liikenteen reittejä ja aikatauluja. Niille on myös paljon muita sovelluksia.
[+/-] |
10 Kauneinta matkapuhelinta |
Fosfor Gadgets listasi 10 omasta mielestään kauneinta matkapuhelinta.
Listalta löytyy mm. mustanpuhuva askeettisen yksinkertainen Samsung SGH-E900, jota MobileWhack kutsuu trendi kännykäksi.
Muita mielenkiintoisia matkapuhelinmalleja ovat LG KG-800 Chocolate ja Helio Ocean.
10 Kauneinta matkapuhelinta
[+/-] |
Matkapuhelin Hintavertailu |
Kännykkää ostaessa on tärkeää saada helposti tietoa eri matkapuhelin mallien ominaisuuksista ja hinnoista. Kun itselle sopiva puhelin on löytynyt (lue Ostajan Opas - Matkapuhelin- vertailu) on aika tehdä hintavertailu eri matkapuhelin kauppojen välillä ja selvittää onko omasta kännykästä tarjousta.
Oletetaan että puhelimelta halutaan tyylikäs ulkonäkö, liukuva kuori ja tavallista 2 megapikseliä tarkempi automaattisesti tarkentava kamera, mutta joka on edullinen. Päädytään Samsungin matkapuhelin malliin Ultra Edition 10.9 (U600).
Eri kauppojen hintavertailu onnistuu kätevästi Vertaa.fi sivulla. Internet palvelu on koonnut eri kännykkä kauppojen hinnastot yhteen.
Kirjoita valitsemasi kännykän nimi hintavertailun matkapuhelin hakusanakenttään. Klikkaa vertaa ja saat eri myyjien hintatiedot halvimmasta kalleimpaan. Kauppojen nimet löytyy vasemmasta reunasta, hinta ja toimitustiedot oikealta. Hinnan lisäksi kannataa kiinnittää huomiota matkapuhelimen kokonaishintaan, joka sisältää toimituskulut ja kännykän toimitusaikaan, onko se pari päivää vai viikkoa.
Uusi puhelin saattaa kaivata uutta liittymää - lue kuinka löytyy edullinen matkapuhelin liittymä.