Pikaopas - Matkapuhelin käyttöliittymät ja sovellusalustat

Uutta matkapuhelinta, älypuhelinta tai PDA:ta valitessa vertaillaan eri matkapuhelinmallien ominaisuuksia. Mikä saattaa unohtua on sovellusalustojen (operating system, OS) vertailu; onko kännykässä Symbian (S60), Windows vai peräti Blackberry tai Palm. Sovellualustojen ero on yhtä suuri kuin valittaessa tietokonetta Windowsin ja Macin välillä.

CNet teki vertailun BlackBerry 4.1, Palm 5.4, Symbian 9.2, ja Windows Mobile 6 käyttöliittymien välillä. Testissä selvisi niiden heikkoudet ja vahvuudet.

Symbian käyttöliittymä
Symbian alustaa käytetään pääasiassa kännyköissä ja älypuhelimissa ja sen ulkonäkö ja ominaisuudet vaihtelevat riippuen itse matkapuhelimesta. Joissakin kännykkämalleissa käyttöliittymä (menu) oli lähes yhtä looginen kuin Palmissa ja Windowsissa toisissa malleissa ei päästy lähellekään.

Symbian tukee perus office tiedostoja kuten Word, Excel, Powerpoint ja Pdf tiedostoja mutta kyky muokata näitä riippuu jälleen puhelimesta. Sähköposti toiminnot ovat Symbianin vahvuus jossa se saattaa jopa ylittää kilpailijansa. Symbian tukee niin POP3 kuin IMAP4 ja Webmail tilejä sekä Blackberry connection ja Visto push emaileja.

Symbian tukee musiikin ja videoiden toistoa sekä valokuvausta, videotallennusta ja nauhoitusta, mikäli kännykkämalli sen sallii.

Symbianiin löytyy tuhansia kolmannen osapuolen kehittämiä ohjelmia ja sovelluksia, mikä on plussaa Symbian sovellusalustalle.

Windows Mobile (Pocket PC)
Windows Mobile on kontaktihirmu. Yhteystietojen järjestelystä on tehty taidetta. Windows saa lisäksi kiitosta kaikista puhelinmalleista löytyvästä sanelukoneesta. Ohjelmien lopettaminen on Windows Mobile 6:ssa yhä turhan monen mutkan takana.

CNet pitää Windows Mobilen pääsovelluksina yhteystietojen lajittelua ja tallennusta sekä kalenteria. Matkapuhelimen synkronisointi koti PC:n kanssa on vaivatonta vaikka ei onnistukaan WLANin avulla.

Kuten Symbianissa myös Windows Mobilella voi tarkastella Office documentteja ja tietyissä rajoissa muokata niitä. Tämä on kuitenkin turhan hankalaa. Windows kännyköissä on sisäänrakennettu push e-mail, minkä lisäksi ne tukevat POP3 ja IMAP4 tilejä joita voi tarkastella alkuperäisessä html muodossa.

Windows tukee useita mediaratkaisuja kuten Sling Playeria jolla voi katsoa mobiili TV:tä. Mikäli kaipaat jotain toimintaa Windows Mobile matkapuhelimeen siihen on todennäköisesti kehitetty jo sovellus.

Lue myös Palm ja BlackBerry arvostelut.

Sovellusalustan valinta on makuasia johon ei ole oikeita vastauksia. Kuka tykkää mistäkin.

sovellusalusta_os_mobileTechnorati: , , , , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti