Mobiili internet - 10+1 sääntöä mobiilisivun suunnitteluun

Mobiili internet on tulossa nopeammin kuin muutama kuukausi sitten osattiin olettaa. Nokia on sijoittanut huimia summia mobiilinettipalveluihin, Google lähtee kilpailemaan Windowsin ja Nokian kanssa samoista asiakkaista ja Firefox koittaa syöstä Operaa mobiiliselainten kukkulalta.

Kuinka monella inhottavan hitaalla nettisivulla olet käynyt kännykälläsi? Niinpä, liian monella. Ennen kuin muut ehtivät edelle kannattaa näyttää kuinka asiat tehdään kunnolla. On aika tehdä mobiilinettisivu.

Keräsin harvat oleelliset ohjeet linkkilistaksi kymmenen mobiili internetsivun nyrkkisäännön jatkeeksi.

10+1 sääntöä mobiili internetsivun suunnitteluun:

mobiili internet kännykkä

1. Ytimekästä asiaa. Älä jaarittele vaan ilmaise asiasi lyhyesti.

2. Kerro oleellinen ensin. Mitä mobiilisurffaajat etsivät? yhteystietoja, linkkiä palveluun, sovelluksia...sijoita tämä tieto sivun yläreunaan.

3. Mitä paremmalta sivusi näyttävät normaalissa netissä sitä huonommin ne todennäköisesti toimivat matkapuhelimessa. Keep it simple!

4. Koodaus. Vältä taulukoita, käytä XHTML tai XML koodia ja UTF-8:a. Älä tee virheitä, mobiiliselaimet eivät korjaa koodaus virheitäsi.

5. Ovatko kuvat tarpeellisia? Mieti vaativatko sivusi kuvia ja jos vaativat pidä kuvat pieninä.

6. Nettisivun leveys. Kännyköiden näytöt vaihtelevat noin 640:stä yleiseen 120 pikseliin.

7. Tarjoa kävijöille selausta helpottavia back -linkkejä

8. Validoi sivusi. Tarkasta miltä mobiilinettisivusi näyttää matkapuhelimessa. Mikä toimii ja mitä puolia pitää vielä kehittää. Kokeile ready.mobia

9. Muista että mobiilisivu ei eroa tavallisesta nettisivusta muuten kuin että sivun koko täytyy pitää pienenä ja koodi virheettömänä.

10. Monet normaalit nettiobjektit toimivat mobiilisivuilla normaalisti. Flash objektit kuten videot ja navigointipalkit eivät toimi. Vaikka nykykännyköillä voikin helposti selata normaaleja nettivuja eikä mobiilisivun tarvitse enään olla pelkkä valkoinen linkkilista pidä homma silti simppelinä. Mobilistit haluavat paljon ja nopeasti.

+1. Mobiilin internetsivun toteutukseen ei tarvita internetissä olevia mobiilisivun tekemiseen tarkoitettuja palveluita. Mobiilisivu on kuin mikä tahansa muu nettisivu. Yllä olevat 10 sääntöä muuttavat normaalin nettisivun mobiili internetsivuksi.

Kun olet saanut mobiilisivusi julkistettua näytä luomuksesi meille muille jättämällä linkki kommentteihin jutun alle.

Tuumasta toimeen - Tee mobiili internetsivusto
Mobiilisivun suunnittelu - for dummies
A List Apart - Put Your Content in My Pocket Osa II
AccuraCast - Mobile Website Design
Onko internetsivusi mobiiliystävällinen?
ps. Best practices for the Mobile Web

Olisi hauska kuulla lukijoiden kikkoja. kuinka yleisillä blogialustoilla kuten Bloggerilla ja Wordpressillä saa tehtyä näppärästi mobiilisivut? Jaa tietotaitosi muillekin.Technorati: , , , , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti