Googlen suunnitelmat Jaikulle - Osa Androidia?

Jaikulle uskolliset mikrobloggaajat ulkomailla ja Suomessa ovat ihmetelleet Jaikun kehityksen pysähtymistä ja olleet huolissaan ihmisten siirtymisestä Twitterin syötteisiin. Jotkut ovat epäilleet Googlen ostaneen Jaikun kehittäjät omiin leipiinsä ja jättävän Jaikun hiljaa kuolemaan.

Jyri Engeström, Jaikusta on kiirehtinyt kertomaan Jaiku-tiimin kovasta työtahdista Googlessa. Koodaus ja talon tavoille oppiminen ovat vieneet kuitenkin paljon aikaa.

Petteri Koponen, toinen Jaikun kehittäjistä pelkää, että menee vielä hetki ennen kuin Jaikulla on suuria uutisia, mutta he pyrkivät pitämään jaikuilijat sillä välin tyytyväisinä. Jaikulla voi olla tässä tekemistä, sillä käyttäjiä on jo siirtynyt Twitteriin, eikä uusien Jaiku-tilien luomisen estäminen auta asiaa.

Mitä nämä suuret Jaiku-uutiset voisivat olla? Miksi Google osti juuri Jaikun, eikä markkinajohtajaa Twitteriä?

Suurin ero Jaikun ja Twitterin välillä on monipuolisuus ja mobiilius. Jaiku päihittää Twitterin kummassakin. Kun Twitterin ydin on "What are you doing?", eli lifestreaming tai läsnäolon jakaminen, Jaikussa käyttäjät voivat jakaa tämän lisäksi seuraamansa web-syötteet, bloginsa, kalenterinsa, sen onko tavoitettavissa ja suurimpana erona - paikkansa reaalimaailmassa. Jaikun mobiilisovellushan mahdollistaa paikkatietonsa jakamisen muille Jaikaajille jopa ilman GPS-tuettua kännykkää.

ReadWriteWeb spekuloi, että Google osti Jaikun juuri syötteiden monipuolisen aggregointimahdollisuuden vuoksi, eikä läsnäolosovelluksena. Tämä kuullostaa mielestäni oudolta. Jaiku ei ole ainoa syöteaggregaattori markkinoilla.

Se mikä Jaikusta tekee erilaisen on sen mobiilius. Minun ja monien muiden mielestä Jaiku on ensisijaisesti mobiilisovellus, jota tulee käyttäneeksi työmatkoilla ja lounasta odotellessa. Uskonkin, että Jonathan Mulholland on lähempänä totuutta ennustaessaan, että Jaiku saattaisi toimia Google Phonen, eli Android matkapuhelin käyttöjärjelmän osoitekirjana!

Sinä päivänä kun Android puhelimet tulevat markkinoille Jaiku muuttuisi miljoonien ihmisten oletus mikrobloggausalustaksi.

Jaikun S60 mobiilisovellushan toimii jo osoitekirjana, jossa tavallisten kontaktitietojen lisäksi Jaiku-kontakteilta on nähtävissä jaikut (viestit), paikka ja tavoitettavuus.

Jaikun hallituksen puheenjohtaja Jyri on muuten kirjanmerkannut molemmat spekulaatiot del.icio.usiin.

Lisää aiheesta:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti