Onko matkapuhelimesi vuoksi rikottu ihmisoikeuksia

nokia_ympäristö

Finnwatch julkaisi joulukuussa tutkimuksen viihde-elektroniikan kuten matkapuhelimien sisältämistä metalleista ja niiden alkuperästä. Tutkimuksessa paljastui ympäristö- ja terveysongelmia, lapsi- ja jopa pakkotyövoimaa, työsuojelun puutetta, pieniä palkkoja. Tuloja, joilla hankitaan aseita ja tuetaan kriisiä, joka jatkuu yhä Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa.

Connecting Components, Dividing Communities -raportti selvitti kauppareittejä itäisestä Kongosta kohti suuria aasialaisia tinanvalmistajia ja juotteen tekijöitä sekä komponentti- ja sopimusvalmistajia. Jälkimmäisistä on yksi askel kansainvälisiin brändeihin kuten esimerkiksi Sony, Nokia, HP ja Philips.

Yritykset puolustelevat raaka-aineen likaista alkuperää vaikealla jäljitettävyydellä ja vähäisellä materiaalin käytöllä. Finnwatch pitää viihde-elektroniikkaa kuitenkin merkittävänä metallien käyttäjänä suurista myyntimääristä ja tuotannon kasvusta johtuen ja toivoo, että metallin tuottajien boikotoinnin sijaan sektori alkaisi vaatia tuottajilta ihmisoikeuksien kunnioittamista, muiden sosiaalisten oikeuksien parantamista sekä ympäristökestävyyttä kuten esimerkiksi OECD:n säännöstöt vaativat.

Mielipidekyselyn mukaan suurin osa eurooppalaisnuorista olisivat valmiita maksamaan 10% enemmän eettisesti tuotetusta elektroniikasta.

Maksaisitko sinä pari kymppiä lisää kännykästä, jos tietäisit että vältät näin tukemasta ihmisoikeuksien poljentaa ja ympäristön tuhoamista?

Finnwatchin tiedote ja raportti Connecting Components, Dividing Communities (pdf)
Nuoret valmiita maksamaan 10 prosenttia lisää reilusta elektroniikasta

Lisää aiheesta: Is your mobile fuelling war in the Congo?



Technorati: , , , , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti